{ "title": "Sağ Karın Boşluğu Ağrısı", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/sag-karin-bosluk-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 17:03:39", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sağ karın boşluğunda ağrı, acil servislere başvurulan en sık nedenlerden biridir. Sağ karın boşluğunda ağrı tek başına bir hastalık değil farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ağrı akut ya da kronik olarak gelişebilir. Bazen donuk, bazen keskin, tek bir yerde ya da bölgeye yayılma şeklinde yaşanabilir. Ağrı ile mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, şişkinlik hissi, gaz, iştah kaybı, ateş gibi şikâyetlerde yaşanabilir. Sağ karın boşluğunda ağrı, sağ yumurtalık, kalın bağırsak, apandisit, fallop tüpleri, ince bağırsak gibi organlarda yaşanan fonksiyonel bozukluklar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Sağ karın boşluğunda ağrı neden olur?

Apandisit: Apandisite yaşanan enfeksiyon, sağ karın boşluğunda keskin, dayanılmaz bir ağrıya sebep olabilir. Daha çok 10-30 yaş arasında, her iki cinste de görülebilir. Apandisitin iltihaplanmasına, şişmesine ve tıkanmasına neden olan bir hastalıktır. İlk başlarda ağrı göbek deliği çevresinde yaşanırken, zamanla sağ karın boşluğuna doğru yayılır. Ağrı saatler geçtikçe daha çekilmez boyutlara ulaşır. Bölgeye bastırıldığında gerginlik şikâyeti oluşurken, bölge serbest bırakıldığında ağrı şiddetli bir şekilde yaşanır. Apandisitte sağ karın boşluğunda ağrı ile beraber, ateş, mide bulantısı, kabızlık, ishal gibi şikâyetler de yaşanır.

Yumurtlama ağrısı: Doğurganlık çağına ulaşmış kadınlarda fizyolojik olarak her ay düzenli bir şekilde âdet kanaması yaşanır. Her ay yumurta oluşumu sağ ya da sol karın boşluğunda ağrıya sebep olabilir. Çoğu kez müdahaleye gerek kalmadan basit önlemler ile kontrol altına alınabilirken bazı durumlarda tıbbi tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Ağrı bazen apandisit ile karıştırılabilir. Yumurtlama ağrısı her ay bir yumurta yumurtalıktan serbest bırakılır. Bu süreç gelecek adet döneminden yaklaşık 2 hafta önce gelişir. Yaşanan ağrı, donuk, keskin, kramp tarzında ya da ani başlangıçlı olabilir. Çok şiddetli olmasa da bazı durumlarda dayanılamayacak seviyelere ulaşabilir. Ağrı kesici, dinlenme gibi basit önlemler ile kontrol altına alınabilir.

Sağ böbrek taşları: Böbrek içinde kristal yapıda ufak boyutlu taşlar oluşabilir. Bu taşlar idrar yaparken konsantre hale gelebilir ve idrar kesesine geçtiğinde ortaya ağrı hissi çıkabilir. Böbrek taşlarında yaşanan şikâyetler, yan taraf ağrısı, kasık ağrısı, sağ karın boşluğu ağrısı, olarak sıralanabilir. Ağrı dalgalanmalar şeklinde ya da oldukça şiddetli yaşanabilir. Sağ karın boşluğu ağrısı ile idrar kokusu, idrar renginde bulanıklık ve idrar renginde değişiklik olarak sıralanabilir.

Sağ böbrek enfeksiyonu: İdrar yolu ya da mesanede meydana gelen bir enfeksiyon böbreklere kadar ulaşabilir. Ortaya çıkan iltihap ya da enfeksiyon sağ karın boşluğunda ağrıya yol açabilir. Böbrek enfeksiyonu nedeniyle en sık alt karın ağrısı, sırt ağrısı ve kasık ağrısı yaşanır. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon yayılarak daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Kabızlık: Kabızlık sağ karın boşluğunda ağrıya yol açabileceği gibi tüm karında kramp şeklinde ağrıya neden olabilir. Ağrı ile şişkinlik, rektumda ıkınma ve basınç gibi şikâyetlere yol açar. Dışkı boşaltıldığında ağrı ortadan kalkabilir.

Sağ yumurtalık kistleri: Yumurtalıklarda bazen içi sıvı ile dolu olan oluşumlar meydana gelebilir. Bu oluşumlar zamanla büyüyerek sağ karın boşluğuna baskı uygular ve devamında şiddetli ağrı yaşanabilir. Bu oluşumlar genellikle zararsızdır ve zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Fakat bazı durumlarda büyüyerek kıvrılabilirler. Kıvrılma yaşandığında devamlı devam eden ağrı ortaya çıkar.

Dış gebelik: Döllenen yumurtanın rahim haricinde üreme sisteminde başka bir alanda konumlanarak, konumlandığı alanda gelişmesi dış gebelik olarak tanımlanır. Döllenen yumurta fallop tüpü, sağ yumurtalık, sağ karın boşluğu ya da sağ karın altında dayanılmaz ağrıya neden olur. Sağ tarafta meydana geldiğinde apandisit ile sıklıkla karıştırılır.
" } ] }