{ "title": "Karın Yaralanmaları", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/karin-yaralanmalari.JPG", "date": "18.01.2024 23:17:00", "author": "Baldan", "article": [ { "article": "Karın yaralanmaları spor faaliyetlerinde çok sık oluşmaz ama sonuçları çok kötü olabileceğinden dikkat edilmesi gereken bir konudur. Mesela attan düşmek veya çifte yemekle çok ciddi karın yaralanmaları olabilir. Ayrıca tüm temas sporlarında, bisikletçilerde, kayakçılarda karın yaralanmaları olabilir. Karın yaralanmalarından tehlikeli olan iç organların yırtılmasıdır. Karın iç organlarından dalak, karaciğer, böbrek en sık yırtılabilen organdır. Karaciğer kaburgalar altında korunmasına rağmen yırtılabilir hem kanama hem de safra karın boşluğuna geçerek çok ciddi sorunlar olur. Böbrek yaralanmalarında ise idrarda kan görülür. İdrarda kan bulunması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır. Bunlarda başka karın darbelerinde genital organlarda da zedelenmeler olabilir. Ancak en sık dalak yırtılması olur.

Dalak yırtılması
Dalak karında sol üst bölümde yer alır. Bir sporcuda karın yaralanması sonrası en sık dalak yırtılması görülür. Dalak yaralanması karına isabet eden doğrudan bir darbeye bağlı olabilir. Mesela bir bisikletçi düştüğü zaman bisikletinin gidonu karnının son tarafına şiddetle batabilir. Düşmeler veya çarpmalar çok şiddetli olup kaburgalar kırılarak da dalağı yaralayabilir. Dalak yırtılması diğer organ yırtılmalarında farklıdır.
Karnını şiddetli darbe almış tüm sporcularda dalak yırtılması olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca enfeksiyöz mononükleoz hastalığı geçirmiş olan sporcularda dalak yırtılma riski daha fazladır.

Belirtiler
Dalak ve çevresindeki kapsülün yırtılması ile karın boşluğunda kanama olur. Kanama karında ağrıya neden olur, kaslar sertleşir. Başlangıçta sadece karın ağrısı olur. Ama zaman geçip kaybedilen kan miktarı arttıkça şok belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Takriben 1 saat sonra nabızda hafifleme ve hızlanma başlar. Yüzü solar, terleme ve huzursuzluk artar. Kanama arttıkça belirtiler şiddetlenir ve bilinç kaybolur.
Dalak kendisi zedelenir ama çevresindeki kapsül sağlam kalırsa kanama daha yavaş olur. Kanama yavaş yavaş dış kapsülü gerer. Dolayısı ile karına gelen darbeden 1-2 hafta gibi uzunca bir süre sonra, bir fiziksel aktivite sırasında birdenbire kapsül yırtılır. Vakaların %10-20 kadarında bu tehlikeli durum görülmektedir.

Tedavi
Eğer doktor muayenesi ve tetkiklerin sonuçlarına göre dalak yırtılması oluşmuşsa dalağın ameliyatla hemen çıkartılması gerekir. Dalağın çıkartılması daha sonraları önemli bir sorun yaratmaz.
Bir darbeden sonra bulantı, karında veya sol omuz başında ağrı gibi bulgular devam ederse akla hemen dalak yırtılması gelmelidir." } ] }