{ "title": "Karın Şişliğine Ne İyi Gelir", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/karin-sisligine-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 10:49:44", "author": "Çelgin", "article": [ { "article": "
'Karın şişliğine ne iyi gelir?' sorusu, birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Her insanda geğirti veya anüs yoluyla çıkarılan gazlar oluşur. Buna rağmen pek çok insan vücutlarında normal bir miktarda gaz olmasına rağmen aşırı derecede gaz ve şişkinlik hisseder. Birçok insan ortalama günde 14 defa gaz çıkarmaktadır. Karındaki gazı genellikle kokusuz olan karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturmaktadır. Gazın hoş olmayan kokusunun sebebi ise kalın bağırsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlardır. Bağırsaklardaki gazın %1'den azı kokuyu oluşturan gazlardandır. Bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, hidrojen sülfür, amonyak ve değişik uçucu amino asitlerdir.

Yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki sebebi vardır. Bunlar:
Karın şişliğine neden olan gıdalar

Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz oluşmasına sebep olur. Buna karşın yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.

ŞEKERLER: Gaz oluşturan şeker çeşitleri; raffinoz, früktoz, laktoz ve sarbitoldur.
Raffinoz: Fasulye bu kompleks şekeri içinde aşırı miktarda barındıran bir besindir. Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası gibi bazı sebzelerin içerisinde de az miktarda bulunabilir.

Fruktoz: Normalde soğan, armut, enginar ve buğdayda bulunur. Ayrıca içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılır.

Laktoz: Sütteki tabi şekerdir. Peynir dondurma gibi ürünlerde bulunur. Ekmek ve mayonezde de bulunur.

Sorbital: Meyvelerde doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, erik ve şeftalide çok daha fazla miktarda bulunur. Aynı zamanda diyet gıdalarında, tatlandırıcılarda ve sakızlarda da bulunabilir. Bağırsaklarda iltahaba yol açan divertikülit, kron hastalığı gibi durumlarda ve bağırsak kanseri olan hastalarda karında şişkinlik görülebilir. Aynı zamanda aşırı yağlı gıda.
Aşırı karın şişkinliği genellikle bağırsak çalışma bozukluklarına bağlıdır. En sık olarak irritabl bağırsak sendromu veya spastik kolon denilen durumlarda oluşur. Bu kişilerde bağırsak çalışması bozulması ve bağırsak adelelerinde kasılmalar oluşmaktadır. Kalın bağırsağın splenik fleksura adı verilen dalak bölgesindeki kısmında gaz sıkışması oluşabilir. Bu duruma splenik fleksura sendromu denir. Karın üst kısımlarında, özellikle sol tarafta rahatsızlık, şişkinlik, adele spazmı ve ağrı ile kendini gösterir. Bağırsaklarda oluşan iltahaba yol açan divertikülit, kolon hastalığı gibi durumlarda ve bağırsak kanserlerinde karın şişliği oluşabilir. Aynı zamanda aşırı yağlı gıda yendiğinde mide boşalması gecikir ve bunu sonucunda kişiler fazla gaz oluşması olmadan da şişkinlik ve rahatsızlık hissedebilirler.

Karın şişliği (Gaz) nasıl tedavi edilir?
Belirli bir hastalık sonucu oluşmayan gazları geçirmek için diyet değişikliği, gerektiği zaman ilaç kullanılır ve hava yutmayı azaltmak gerekir. Gaz yapan gıdalar genellikle sebze, meyve, hububat ve süt gibi sağlıklı gıdalar olduğu için doktorlar genellikle bu gıdaların azaltılmasını isterler. Şişkinlik ve hazımsızlık hissini azaltmak için yağsız gıdalar yenmelidir. Böylece mide daha hızlı boşalır ve gaz bağırsaklara daha hızlı geçip ilerler. Gıdaların kişiler üzerinde gaz yapma etkisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu sebeple her kişiye ayrı diyet listesi hazırlanmalıdır. Gaz şikâyetleri diyet düzenlemeleri ile geçmiyorsa antiasitler, sindirim enzimleri, karbon preperatları, bağırsak çalıştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Yutulan havayı azaltmak için sakız çiğnememek, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemek aynı zamanda sert şekerleme yememek gerekmektedir. Takma diş kullanan kişiler mutlaka çeneye oturan bir protez kullanmalıdır. Görüldüğü üzere gaz ve şişkinlik yakınmaları basit hazımsızlıklar şeklinde olabileceği gibi, bazı enzim eksiklikleri, iltihaplanmalar, kanser, yapışıklık gibi değişik birçok rahatsızlıktan da oluşmaktadır. Bu sebeple, bu tip rahatsızlıkları olanlar, eğer şikâyetleri uzun sürüyorsa ve sürekli olarak tekrar ediyorsa mutlaka doktora başvurmalıdır.

Karın şişliğini önlemenin yolları:
Karın şişkinliğini önlemek için ne yiyip içilmelidir?
Karın şişliğine ne iyi gelir sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir.
" } ] }