{ "title": "Karın Şişliği", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/karin-sisligi-4216.jpg", "date": "21.01.2024 16:56:14", "author": "Özgürcan", "article": [ { "article": "
Yemeklerin arkasından ortaya çıkan karın şişliği anormal bir durum değildir. Bazı zamanlarda çok sevdiğimiz gıdalara karşı aşırı istek duyarak doyulmuş olsa bile fazlaca yiyebiliriz. Bazen de harika bir sofrada her yemekten tadarak karın şişliği yol açabiliriz. Bu gibi nedenlerde fazla yemeye bağlı olarak karın şişliği yaşanabilir. Ancak her yenilen yemekten sonra yenilen yemekler ile alakalı olmaksızın karın şişliği şikâyetleri oluşuyorsa bu durum birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilir.

Karın şişliği tüketilen yiyeceklere, sindirim sistemine geçen yiyeceklerin yeteri kadar hızlı sindirimini engelleyen sorunlar dolayı oluşum gösterebilmektedir.

Mide, kas yapısından oluşan ve güçlü bir esneme yeteneği olan bir organdır. Erişkin kişilerin midesi yaklaşık 1 litrelik hacmi kolaylıkla barındırabilir. Bu oran arttığı zaman mide esnek olduğu için genişleme olur, fakat oluşan genişleme karın şişliğine yol açabilir. Genellikle yemekleri fazla kaçırmak ve gaz problemleri nedeni ile çoğu kişi karın şişliği ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Çoğu insan karında oluşan şişliği gaz oluşmasına bağlayabilir. Aslında gaz oranı anormal değildir ve herhangi bir rahatsızlıktan dolayı gaz varmış gibi algılanabilir.

Fazla karın şişliği daha çok bağırsakların işlevini tam olarak yerine getirmemesi sonucu oluşabilir. Bağırsaklarda en sık rastlanılan problemler irritabl bağırsak sendromu ve spastik kolan adı verilen durumlardır. Bu vakalarda bağırsak görevini tam olarak yerine getiremez ve bağırsak kaslarında kasılmalar yaşanabilir.

Bağırsaklarda iltihaplara ve dolayısı ile daralma ve tıkanıklıklara neden olan divertikülit kron rahatsızlığı ve bağırsak kanseri vakalarında da karında şişlik yaşanır. Daha evvel karın bölgesinde cerrahi işlem geçirmiş kişilerde de bağırsaklarda yapışıklık oluşabilir ve bu yapışıklık karın şişliğine neden olabilir.

Karın şişliğine neden olan bir başka faktör ise aşırı yağlı gıdaların tüketilmesidir. Mide fazla yağlı gıdaları daha geç boşaltır ve kişilerde şişkinlik hissi oluşabilir.

Karın şişliği tanısı nasıl konulur?

Gaz şikâyetleri bazen ciddi hastalıkların belirtisi olabileceği için karın şişliği şikâyeti olan kişilerde öncelikle tanı konularak hastalıklar elenmelidir. Kişi beslenme alışkanlığını ve şikâyetlerini karşılaştırılmalıdır. Tüketilen hangi gıdanın daha fazla gaza neden olduğu tespit edilmelidir.

Hastada şayet laktoz yetersizliği tespit edilmişse hastaya bir süre süt ve süt ürünleri yasaklanır ve gözlem altına alınır. Karın şişliği vakalarında karında su toplanıp toplanmadığına ve bağırsaklarda herhangi bir iltihap durumu olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Karında şişlik ve gaz problemi yaşayan kişi 50 yaşını geçmişse kalın bağırsak kanseri riski göz önünde bulundurulmalıdır.

Karın şişliğinin tedavisi nasıl yapılır?

Karın şişliği herhangi bir hastalığa bağlı olmadan sadece gaza bağlı gerçekleşmişse beslenme değişikliği ve yanında ilaç tedavisi uygulanabilir. Doktorun tavsiye edeceği diyet ile sorun çözümlenebilir.

Karın şişliği şikâyetlerini en aza indirebilmek için aşırı yağlı gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu sayede mide daha kolay boşalır ve gaz bağırsaklara daha çabuk ulaşabilir.

Tüketilen her gıdanın gaza neden olabileceği ve gaz yapma oranı kişilere göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle her kişiye uygulanacak diyet programları farklı olmalıdır.

Karın şişliği eğer uygulanan diyet programları ile yok olmamışsa antiasitler ve sindirim enzimleri gibi bağırsakların çalışmasını kolaylaştıracak ilaçlar tavsiye edilebilir.
" } ] }