{ "title": "Karın Şişkinliği ve Gazın Nedenleri", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/karin-sisligi-ve-gazin-nedenleri.jpg", "date": "21.01.2024 01:43:48", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "
Karın şişkinliği ve gazın nedenleri, birçok insanın merak ettiği ve çoğu insanı rahatsız edebilecek seviyede olan bir rahatsızlıktır. Yemeklerden sonra şişkinliğin hissedilmesi gayet normal bir durumdur. Bazen çok sevilen yiyecekleri aşırı şekilde doyulmuş olunsa bile yine de tüketilir. Bundan dolayı da çok yemek yemeye bağlı olarak karında şişkinlik görülebilmektedir. Ancak çok yemek yenilmesinde sonra oluşan şişkinlik dışında her yenilen öğünden sonra ne kadar yemek yenilmesine bağlı olmadan karın şişliği şikâyeti var ise bunun birden fazla nedeni olabilir. Genel olarak karın şişliği ne türden bir yiyecek tüketildiğinde ya da sindirim sisteminde yiyeceklerin olması gerektiği gibi ve hızlı bir şekilde sindirilmesini engelleyen problemlere dayanır. Mide çok büyük esneme kapasitesine sahip ve kaslardan oluşan elastik olan bir kesedir. Ortalama olarak yetişkin olan bir kişinin midesi yaklaşık olarak bir litrelik hacmi çok rahat bir şekilde taşıyabilmektedir. Yetişkin bir kişinin midesinin taşıyabileceği yaklaşık olarak bir litrelik oran aşıldığı zaman midenin esnek yapısı genişlemeye başlar ancak bu genişleme karın şişkinliği olarak kendini belli eder. Mide şişkinliği özellikle fazla yenilen yemek ve gazdan dolayı meydana gelmektedir.

Laktoz İntoleransı: İnce bağırsakların ürettiği laktaz enzimi, laktoz adı verilen süt şekerinin sindirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Laktoz intorelansı ince bağırsağın yeterince laktaz enzimi üretmemesi ve bundan dolayı da kişinin süt ve süt ürünlerini tükettiği zaman karın şişkinliği, mide krampları, gaz, ishal ve bulantı gibi benzeri belirtiler yaşanmaktadır.

Çölyak Hastalığı: bu hastalığı olan kişiler arpa, çavdar ve buğdayda bulunan, gluten adı verilen proteini sindirmede zorluk çekmektedirler. Çölyak adı verilen bu hastalığın başlıca belirtileri ve nedenleri arasında karın ağrısı, aşırı şişkinlik ve ishal gelmektedir. Çölyak adı verilen bu hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak gluten adı verilen proteinli besinlerin tüketimini azaltarak önlem alınabilir.

İrritabl Bağırsak Sendromu: Yaygın sindirim sorunlarından biri olan irritabl bağırsak sendromunun kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte kötü ve düzensiz beslenme, stres ya da enfeksiyon gibi tetikleyiciler iritabl bağırsak sendromuna neden olmaktadır. İrritabl bağırsak sendromları belirtilerinin arasında kabızlık, ishal, karın şişliği, bulantı, mide krampları ve gaz neden olmaktadır. Düzenli olarak yapılan egzersizler ve lifli yiyecekler tüketilmesi sindirim sorunlarını tetikleyen yiyeceklerden uzak durarak rahatsızlığın nedenleri en aza indirilebilir.

Sindirim Enzimleri Eksikliği: Yiyeceklerin sindirilmesi için sindirim sisteminde gerekli olan enzimler eksik ise bu durum yemeklerden sonra şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olmaktadır. Meyve ve sebzeler sindirim enzimleri bakımından zenginlerdir ancak pişirilmeleri sırasında meyve sebzeler bu özelliklerini kaybederler. Çiğ olan meyve ve sebzelerin beslenme sırasında ağırlık verilerek tüketilmesi enzim takviyesi alarak sindirim enzimlerini dengeleyebilir ve şişkinliği önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Hormonal Dalgalanmalar: Kadınlarda regl dönemi öncesi ya da hamilelik sırasında yaşanan hormon seviyesindeki değişiklikler sindirim sistemini de etkilemektedir. Kadınlarda görülen hormonal değişiklikler sonucunda mide ve bağırsak hareketlerinin yavaşlaması durumu yiyeceklerin sindirim siteminde işlenmesinin yavaşlamasına anlamına gelir ve bu durumda kabızlık ile karın şişliğine neden olmaktadır.

Kişilerin Yaşam Biçimi: Kişilerin yaşadığı stres ve kaygı gaz oluşumuna ve karın şişkinliğine neden olmaktadır: Bunun dışında stres ve kaygı mide yanması gibi sorunların oluşumunu da etkilemektedir. Aynı şekilde hareketsiz yaşam şekli de hem gaz oluşumuna hem de karın şişkinliğine sebep olmaktadır. Yemeklerden sonra yapılacak olan yürüyüş bu iki soruna da çok iyi gelmektedir. Hızlı bir şekilde yemek yiyen kişilerin şişkinlik yaşamaları anormal bir durum değildir. Stres ya da vaktin az olmasından kaynaklı olarak hızlı bir şekilde yenilen yemekler de karın şişliğine ve gaz oluşumuna neden olmaktadır. Bundan dolayı hızlı yemek yiyen kişilerin hızlı yemek yerine yavaşça çiğnemeleri yemeklerin daha iyi sindirilmesine yardımcı olacak bundan dolayı da karın şişkinliğinin ve gaz oluşumun önlenmesine yardımcı olmaktadır. Yine bunlar dışında sigara kullanımı da sindirim sitemini ve mideyi etkilemektedir. Sigara içerken yutulan hava da karın şişkinliğine ve gaz oluşumuna neden olmaktadır.
" } ] }