{ "title": "Karın Ağrısı ve İshal", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/karin-agrisi-ve-ishal(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:08:35", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Karın ağrısı ve ishal, çoğu zaman birbiriyle bağlantılı olan, diğer yandan birbirinden bağımsız bir şekilde de gerçekleşebilen iki ayrı sindirim sistemi problemidir. Her karın ağrısı ishale sebep olmayacağı gibi, her ishal de karın ağrısı yapmaz fakat genellikle ishal belirtileri arasında karın ağrısı da vardır.

Karın ağrısı, her yaşta görülebilen, aşırı gıda alımı, gaz sıkışması, tüketilen herhangi bir gıdanın sindirim düzenini bozması gibi birçok karın ağrısı nedenleri olan, karın bölgesinde hafif ya da yoğun, uzun veya kısa süreli ağrılar şeklinde karın ağrısı belirtileri olan bir rahatsızlık türüdür. Tek başına bir hastalık olarak görülmeyen karın ağrısı, çoğu zaman başka bir hastalık sonucu ortaya çıkabildiği gibi farklı bir hastalığın da belirtileri arasında yer alabilir ve ancak o hastalığın ortadan kaldırılmasıyla karın ağrısı tedavisi gerçekleştirilir. Kalp hastalıklarından, boşaltım organlarındaki rahatsızlıklara kadar pek çok hastalık türü karın ağrısına neden olabileceği gibi belirtileri arasında karın ağrısı yer alan diğer bir hastalıkta ishaldir.

İshal de tıpkı karın ağrısı gibi her yaşta görülebilen, bağırsakların görevini yerine getirememesi sonucunda dışkının sıvı bir şekilde dışarıya atılması durumudur. İshalin nedeni viral enfeksiyonlardır ve enfeksiyon vücuttan atılana kadar ortalama birkaç gün ile bir hafta arasında sürebilir. Diğer ishal nedenleri ise fazla magnezyum ve C vitamini alımıdır. Çoğunlukla alınan besinlerden dolayı ortaya çıkan ishal, bağırsakların yiyeceklerdeki suyu vücuda kazandıramadan dışarıya atması sonucunda gerçekleşir. İshal herhangi bir belirti göstermeden gerçekleşebileceği gibi yoğun karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şeklinde de ishal belirtileri söz konusu olabilir. Hafif bir karın ağrısıyla başlayan ishal belirtileri, giderek şiddetlenen ağrı, midenin bulanması, dışkının sıvılaşması ve aynı zamanda kusma ile devam eder.

İshal tedavisi nasıl yapılır?
İki tip ishal çeşidi vardır. Bunlar; kronik ishal ve akut ishaldir

Akut ishal: çok sık görülen, genellikle yenen yiyeceklerin sebep olduğu, birkaç gün ile bir hafta arasında süren, çocuklardan, yetişkinlere herkeste hayatları boyunca en az bir kez ya da birden fazla gerçekleşebilen sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Bol sıvı tüketmek ve beklemek hastalığın iyileşmesi için yeterli olacaktır.

Kronik ishal: Genellikle farklı bir hastalığın sebep olduğu, akut ishale göre çok daha nadir görülen, bağırsaklardaki parazitten, alkol tüketimine kadar pek çok farklı sebebi olan, tedavisi ancak kronik ishale sebep olan diğer nedenlerin, hastalıkların giderilmesiyle mümkün olabilir.
" } ] }