{ "title": "Karın Ağrısı Tanı ve Tedavi", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/karin-agrisi-tani-ve-tedavi(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:32:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Karın ağrısı tanı ve tedavi, birden başlayan karın ağrısıyla yaşanan rahatsızlık akut karın ağrısı olarak adlandırılır. Bu bağırsaklardaki iltihabi bir sorundan kaynaklanırsa, iştahsızlık ve buna eşlik eden bulantı ve kusma etkisiyle birlikte yaşanır. Aniden başlayan karın ağrısı mutlaka detaylı olarak değerlendirilmelidir. Karın ağrısı bir haftayı aşarsa, bu durum akut karın ağrısı olarak kabul edilmez. Bu kronik karın ağrısı haline gelmiştir. Karın ağrısı bu bölgedeki organların hastalıkları nedeniyle oluşabilir. Yani bir belirti olarak ortaya çıkabilir. Böbrek hastalıkları, mide ve bağırsak hastalıkları, üreme organlarının rahatsızlıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları, diyabet, adet sancıları, kimyasal ve besin zehirlenmeleri, kalp krizi, akciğer iltihabı gibi hastalıklar karın ağrısına neden olabilir.

Karın ağrısı başka hastalıkları çağrıştırır mı?

Karnın sağ üst tarafında olan ağrılar safra kesesi, karaciğer, safra yolları ve ülser etkisiyle, sol üst tarafında olan ağrılar dalak, karın şah damarı ve pankreas etkisiyle oluşabilir. Göbeğin üstündeki ağrılar yemek borusu, on iki parmak bağırsağı ve midede olan reflü, gastrit ve ülser gibi hastalıklar nedeniyle oluşabilir. Karında sol alt taraftaki ağrılar yumurtalık sorunları, kalın bağırsak iltihabı, idrar sorunları, karın şah damarı, apandisit ve dış gebelik gibi sorunlarda oluşabilir. Karında sağ alta taraftaki ağrılarda yumurtalık sorunları, apandisit, idrar sorunları, safra kesesi ve safra yolları, fıtık boğulması gibi rahatsızlıklar nedeniyle olabilir. Bu rahatsızlıklar hastanın muayenesinde ve yapılan tetkikler sonucunda tespit edilebilir.

Karın ağrısı nasıl tedavi edilir?

Her karın ağrısı farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Bu nedenle gelişi güzel ilaç alınması tavsiye edilmemektedir. Fakat yemekten sonra başlayan, hafif derecede olan karın ağrısında elma suyu içmek, hafif buzlu su içmek, tost yemek gibi öneriler bulunmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken, karın ağrısının neden kaynaklandığı bilinmiyorsa, buna tanı konulmadıysa ağrı kesici ilaç kullanılmamalıdır.

Karın ağrısında ne zaman doktora gidilmelidir?
Karın ağrısında uygulanacak tedavi yapılan tespite göre uygulanır. Apandisit gibi bir sorun tespit edilirse, hasta acil olarak ameliyata alınabilir, idrar yollarında bir sorun tespit edilirse ilaç tedavisi uygulanabilir.
" } ] }