{ "title": "Hamilelikte Karın Ağrısı", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/hamilelikte-karin-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 16:14:29", "author": "Yanar", "article": [ { "article": "
Hamilelikte karın ağrısı, Hamilelik döneminde açığa çıkan şikâyetlerden biri de karın ağrısıdır. Gebeliğin başlangıcından itibaren, ilk adet gecikmesinden kısa bir süre sonra fark edilebilecek karın ağrıları, birçok faktörden dolayı oluşabilir. Ancak gebelik sağlıklı bir şekilde devam ediyorsa açığa çıkan ağrı çok şiddetli olmayacaktır. Orta çıkan ağrılar genellikle önemsiz olmakla birlikte, kasıklara kadar ulaşan ağrılar bazen tehlikeli olabilir. Karın ağrısı farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmakta, ancak gebeliğin ilk haftalarında hamilelik belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Öncelikle her geçen gün büyüyen ve yukarı doğru çıkan rahim karın ağrısının baş sebebidir. Rahmin büyümesi ve yukarı doğru çıkması ile rahmin yan dokularında gerilme olur ve bu gerilim sebebi ile gebeliğin özellikle 4. Ayıdan itibaren, kasık bölgesinde keskin bir ağrı yaşanabilir. Bu ağrı ani hareketlerde şiddetini arttırabilir. Bu tür ağrıların nedeni rahmin gün geçtikçe büyümesi, karın içinde ağırlık hissi uyandırması ve karın duvarında baskıya neden olmasıdır.

Rahim gebelik devam ettiği sürece kasılmakta ve bu nedenle de karın ağrısı yaşanabilmektedir. Ancak bu tarz kasılmalar çok ciddi boyutlarda değildir. Anne adayının bağırsaklarında bulunan bakteri, kurt gibi parazitler yine karın ağrısına yol açabilir. Ayrıca gebelikte yaşanan kabızlık karın ağrısına yol açan bir diğer faktördür.

Hamilelikte yaşanan karın ağrısı çoğu zaman önemsiz olsa da vajinal kanama ile seyrettiği zaman çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle karın ağrısının nedeni ne olursa olsun mutlaka hekime başvurulmalı ve karın ağrısının nedeni detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Bazı vakalarda karın ağrısı nedeni ile hastaneye yatış uygun görülebilmektedir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte anne adayının yaşadığı karın ağrısının ilk olarak neden kaynaklandığı tespit edilmeli ve ağrıya neden olan sebebe yönelik tedavi başlatılmalıdır. Oluşan ağrı şayet yan bağların gerilmesi ile alakalı gerçekleşiyorsa bölgeye sıcak kompleks uygulamak yararlı olacak ağrı hissini azaltacaktır. Ağrı mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi ile alakalı olarak gerçekleşiyorsa sorunun çözülmesi için anne adayına diyet önerilmeli, rahatsızlık verebilecek yiyecek ve içeceklerden uzak kalınmalıdır.

Ağrı kabızlık nedeni ile oluşum gösteriyorsa gerek duyulursa lensatifler ile karın ağrısına müdahale edilebilir. Mide rahatsızlıklarından dolayı oluşan karın ağrısını hafifletmek için günlük basit egzersizler yarar sağlayabilir.

Bütün bu olasılıkların haricinde hamilelikte oluşan karın ağrısı, dış gebelik, apandisit, bağırsak tıkanması gibi nedenlerden dolayı da oluşabileceği için ihmal edilmemelidir.
" } ] }