{ "title": "Göbek Düşmesi", "image": "https://www.karinagrisi.gen.tr/images/gobek-dusmesi.gif", "date": "20.01.2024 15:53:18", "author": "Ülviye", "article": [ { "article": "
Göbek düşmesi, hastalarda belli zamanlarda ortaya çıkan göbek şikâyetlerini içermektedir. Bunların arasında en fazla oluşan yakınmalar göbekte ağrı, sızlama, kızarıklık, şişkinlik, hassasiyet, göbeğin bir tarafa doğru kayması, göbeğin başka tarafta atması gibi etkilerdir. Göbek düşmesi genellikle anne karnında oluşan bir sorundur. Bebeğin anneyle olan bağlantısı göbektir. Canlı kalması için göbekle anneye bağlı olması gerekir. Bu nedenle bu bölge oldukça önemlidir. Bu sorun halk arasında göbek düşmesi, göbek kaçması ya da göbek kayması olarak tanımlanır. Bunun sağlık kuruluşlarında yeteri kadar önemsenmemesi nedeniyle, hastalar yaşam boyu bu yakınmaları çekmek zorunda kalır. Çünkü hastaların göbekle ilgili yakınması olmasına rağmen, yapılan tetkiklerde, ultrason, MR gibi incelemelerde herhangi bir bulguya rastlanmaz. Bunun sebebi göbek düşmesinin detaylı olarak elle yapılacak klinik bulgularla konacak olmasıdır.

Göbek düşmesi karın içindeki bir organın ya da bir oluşumun bulunduğu alandan dışa doğru çıkması, düşmesi, kayması ya da yerini değiştirmesiyle oluşur. Karın boşluğundaki organların bir kısmının göbek deliği ve karın iç zarından dışarıya doğru çıkmasıyla göbek hizasında nohut kadar ya da daha büyük ağrılı bir şişlik oluşur.

Göbek düşmesi belirtileri nelerdir?
Göbek düşmesi halk arasında bazı yöntemler uygulanarak, yerine getirilmeye çalışılır. Bu işlem sırasında göbekteki su kesesinin yerine yani karına yerleştirilmesi işlemi tıpta redüksiyon olarak tanımlanır. Ancak bu durumda boğulma etkileri ya da bağırsaklarda sorun varsa, oldukça tehlikeli bir durum oluşabilir. Hatta ölüme kadar gidecek bir uygulama yapılmış olabilir. Bu nedenle redüksiyon işleminin doktor tarafından yapılması gerekir.

Göbek düşmesi sorasında yapılan yanlış uygulamalar
Göbek düşmesinin sebepleri nelerdir?

Bu sorunun temel sebebi karın içi basıncının çeşitli eylemler nedeniyle artması, karın zarında zayıf alanların ve deliklerin oluşmasıdır. Bunlar gebelikte, ağır eşya taşımada, aşırı kilolarda oluşabilir. İlk başlarda göbekte meydana gelen şişlik kaybolsa da zamanla göbek çapı genişledikçe bu şişlikler kalıcı hale gelebilir. Bazı durumlarda kese içindeki oluşumlar boğulur ve çürüme meydana gelebilir. Bunlar acil cerrahi müdahale edilmesini gerektirir.

Göbek düşmesinin tedavi yolları

Bu sorun gizli bir patolojik durum olarak kabul edilir. Yapılan tetkiklerle görünmediğinden, deneyimli bir doktorun yapacağı küçük bir girişimle çözülebilir. Göbek kesesinde olan bağırsak ya da zarlara zarar vermeden tedavi edilmelidir. Tedavide dışarıya çıkan kese yeniden karın zarına yerleştirilir ve zardaki yırtık alan onarılır.
" } ] }